Collectieve sluitingstijd koopavonden Uden Centrum naar 20:00 uur

Collectieve sluitingstijd koopavonden Uden Centrum naar 20:00 uur 0
Collectieve sluitingstijd koopavonden Uden Centrum naar 20:00 uur 0

Meer informatie

Collectieve sluitingstijd koopavonden Uden Centrum naar 20:00 uur

De sluiting van winkels tijdens de koopavond in het centrum van Uden gaat van 21.00 naar 20.00 uur. Dat hebben de centrumondernemers besloten. In de afgelopen periode is uitgebreid onderzoek gedaan, met als uitkomst dat vanaf vrijdag 3 februari 2023 de meeste winkels en daghorecazaken in het centrum van Uden op vrijdagavond gesloten zijn om 20.00 uur.

Landelijke trend
De aangepaste sluitingstijd past in de landelijke trend die al een aantal jaren geleden is ingezet, en die is versneld door het thuiswerken en de verplichte avondsluitingen tijdens de coronapandemie. Door flexibele werktijden en de mogelijkheid om 24 uur per dag online  aankopen te doen, is het consumentengedrag sterk veranderd. Dit heeft grote impact op de manier waarop mensen winkelen. Met name de koopavonden komen daardoor onder druk te staan. Daar komt bij dat veel ondernemers kampen met grote personeelstekorten waardoor de huidige openingstijden vaak niet meer haalbaar zijn. Dit probleem speelde al voor de coronaperiode, maar is sindsdien alleen maar groter geworden. Bovendien was de koopavond vroeger het drukste moment van de week, maar ook dat is veranderd, de avonden zijn nu rustiger. Inzet van extra activiteiten en promotie heeft de tij niet gekeerd.

Weloverwogen
“We hebben na onderzoek en analyses een weloverwogen besluit genomen”, vertelt centrummanager Peter van den Elsen. Zo blijkt dat het aantal bezoekers tijdens de koopavonden terugloopt en concurrerende steden hun sluitingstijd al hebben vervroegd. Daarom heeft een aantal ondernemers al besloten tijdens koopavonden eerder te sluiten of helemaal dicht te gaan. “Dat zorgt voor donkere etalages en teleurgestelde bezoekers” zegt Willy van Erp, voorzitter van de ondernemersvereniging. “Door een uurtje eerder te sluiten passen we ons aan op de behoefte van de consument en de wens van de meerderheid van de ondernemers om collectief eerder dicht te gaan. Helemaal stoppen met de koopavonden is op dit moment nog geen optie. Er zijn toch veel bedrijven die nog goede omzetten draaien. En er zijn ook mensen die overdag geen tijd hebben en wel graag ’s avonds winkelen. Tot 20.00 uur open zijn is ook goed voor de aansluiting met de horecazaken in ons centrum.”

Begrip
De centrumondernemers hopen op begrip voor de keuze, en spreken de hoop uit dat het winkelend publiek de koopavonden blijft bezoeken. Ondanks het feit dat de meeste bedrijven in het kernwinkelgebied permanent een uurtje eerder dicht gaan.


Publicatiedatum: 19 January 2023 11:35

Blijf op de hoogte en volg ons