Liberation Route Brabant

Liberation Route Brabant 0

In Uden ligt ter hoogte van Corridor/Duifhuizerweg een van de 27 luisterkeien. Hier hoort u het verhaal van de Amerikanen Bill en Bob op 19 september 1944.

Liberation Route
Corridor/Duifhuizerweg
Uden

Liberation Route Brabant 0

Meer informatie

In Uden ligt ter hoogte van Corridor/Duifhuizerweg een van de 27 luisterkeien van de Liberation Route. Hier hoort u het verhaal van de Amerikanen Bill en Bob op 19 september 1944...

De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij Normandië. Om Nederland te bevrijden startten de geallieerden in september 1944 Operatie Market Garden. Een geallieerd offensief in september 1944 dat bestond uit grootschalige luchtlandingen (Market) en een grondoffensief vanuit België, door Noord-Brabant, richting de grote rivieren (Garden).

Luisterkeien

In totaal zijn op 27 plaatsen in Brabant luisterkeien geplaatst. Via elke kei is een hoorspel te beluisteren over een historische gebeurtenis rondom de bevrijding. Zo is er te horen hoe een verkenningsgroep in Valkenswaard een biertje drinkt op de terugweg of hoe een koelbloedige Nuenense tuinman de Duitsers vertelt dat ze de brug niet over kunnen. Op 11 plaatsen zijn persoonlijke getuigenverhalen te horen met foto’s en korte filmfragmenten. Er is onder meer te zien hoe de geallieerden in Lommel Joe’s Bridge overtrekken naar Valkenwaard. In Uden ligt een luisterkei ter hoogte van Corridor/Duifhuizerweg waar u het verhaal rond 19 september 1944 van de Amerikanen Bill en Bob hoort.

De verhalen van die plekken kunt u beluisteren via 0900 54 23 728 of gratis downloaden op de website www.liberationroute.com.  

Iphone App

Liberation Route Brabant heeft een eigen iPhone App waarmee alle hoorspelen in één keer kunnen worden gedownload. Wanneer de bezoeker zich vervolgens in de buurt van de steen bevindt, worden de eerste geluiden van het hoorspel al hoorbaar. Bij het Liberty Park in Overloon (bij luisterplek 117) hoort men niet alleen het hoorspel, maar ook een muziekcompositie. “We hebben kunstenaars uitgedaagd om een nieuwe dimensie aan het verleden toe te voegen. Op deze manier vertellen we op een hedendaagse manier een bijzonder verhaal, dat zeker niet vergeten mag worden”,  aldus Frank van den Eijnden, adjunct-directeur van Vrijetijdshuis Brabant.


Publicatiedatum: 24 January 2014 22:06

Hier vind je ons

Klik op de druppel voor het adres en de routebeschrijving.

Blijf op de hoogte en volg ons