Grafheuvels in de Maashorst

Grafheuvels in de Maashorst 0
Grafheuvels in de Maashorst 1

In 2010 is een uniek Vorstengraf ontdekt in Uden. Dit Vorstengraf maakt onderdeel uit van het prehistorische grafveld Slabroekse Heide op de Maashorst.

Prehistorisch grafveld Slabroekse Heide
Slabroekseweg
Uden

Grafheuvels in de Maashorst 0
Grafheuvels in de Maashorst 1

Meer informatie

In 2010 is een Vorstengraf ontdekt in Uden. Dit Vorstengraf maakt onderdeel uit van het prehistorische grafveld Slabroekse Heide op de Maashorst. Deze "vorst(in) " werd echter niet gecremeerd, maar compleet met sieraden begraven. Hierdoor is het een uniek graf in Nederland. De vondsten zijn te bezichtigen in het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch.

De oudste, nog zichtbare relicten op de Maashorst vormen de prehistorische grafheuvels. Deze eeuwenoude grafmonumenten zijn in Uden te vinden bij Slabroek. Er liggen in de Maashorst ook grafheuvels bij Oss Zevenbergen, Nistelrode Hooge Vorssel, Nistelrode nabij de Brobbelbries en Schaijk Hemelrijk.

Het urnenveld van de Slabroekse Heide behoort tot een van de grootste grafvelden uit de late prehistorie in Brabant. Het werd voor de eerste maal bezocht in 1923 toen het Rijksmuseum voor Oudheden onder leiding van A.E. Remouchamps, een groot aantal grafheuvels ging onderzoeken. Destijds waren de grafheuvels nog grotendeels ongeschonden en zichtbaar op de Slabroekse Heide.

In augustus 2010 werd het grafveld van de Slabroekse Heide bezocht door een team van archeologen en studenten van de Universiteit Leiden en Archol. Deze keer werd het grafveld in zijn geheel opgegraven. Vele tientallen nog niet bekende grafmonumenten werden ontdekt en daarbij ook nog een aantal miraculeus bewaarde, restanten van urnen en crematies, daterend uit de ijzertijd en Romeinse tijd. In totaal zijn nu de resten vrijgelegd van ongeveer 108 grafmonumenten en begravingen. De volledige omvang en grootte van het grafveld is tot op de dag van vandaag nog steeds niet bekend.

Na de opgraving is het grafveld in opdracht van Staatsbosbeheer in zijn oorspronkelijke staat gereconstrueerd.  

Het prehistorisch grafveld Slabroekse Heide ligt vlakbij natuurcentrum De Maashorst en is vrij toegankelijk.


Publicatiedatum: 30 December 2013 15:56

Hier vind je ons

Klik op de druppel voor het adres en de routebeschrijving.

Blijf op de hoogte en volg ons